Moden Handler Ikke Bare om Design: Balance er Kernen

Der er mange misforståelser når det kommer til mode, og det kan ofte få én på afveje. Man bliver jo ikke ligefrem undervist i modetøj i folkeskolen, og man er derfor nødt til at lære igennem sine egne erfaringer, og ved at observere sin omverden. Det betyder desværre, at man ikke altid får det fulde billede af, hvad moden går ud på. Det mest tydelige ved moden er jo udseendet på tøjet: det er designet vi lægger mest mærke til. Det betyder at mange går rundt med en misforståelse af, at mode udelukkende handler om designet på det tøj man har på.

Det er selvfølgeligt rigtigt, at det æstetiske udtryk er en central del af modefænomenet. Men det handler om meget mere end det: mode er en kommunikationsform. Mode er blevet brugt igennem tiden til at sætte fokus på mange forskellige områder. Modedesignere kan benytte tøj som en kommunikationskanal, til at sætte fokus på alt fra ligestilling til samfundskritik. Denne kommunikation sker på rigtigt mange niveauer: igen er selve det overfladiske visuelle indtryk selvfølgeligt det første vi lægger mærke til, men det er kun det første lag. Hvordan tøjet sidder på kroppen siger også noget: et par løse jeans der hænger kommunikerer noget andet, end et par tætsiddende jeans. Tøj med fokus på at være behageligt kommunikerer på en anden frekvens, end tøj der bevidst går på kompromis med komfort, for at understrege et budskab.

Når du skal finde det rigtige tøj til dig selv, så er kernen altså, at have en balance imellem tingene. Du er nødt til at kende dig selv, og forstå dine egne prioriteter og værdier. Ønsker du at kritisere eller presse det eksisterende, og være på forkant med de seneste mode-tendenser? Eller er du mere til et par behagelige replay jeans der viser, at du føler et tilhørsforhold til din omverden, men også prioriterer komfort og en afslappet tilgang til tilværelsen? De mange forskellige elementer i moden skal ikke balanceres efter din omverden eller andres forventninger: de skal balanceres i forhold til hvem du er som person, og hvad du ønsker at folk omkring dig skal se og opfatte.

Det lyder måske kompliceret, når det bliver fremlagt på den måde. Men rent praktisk er det faktisk utroligt simpelt: bare lyt til din mavefornemmelse. Tøjkriser og modeproblemer er typisk et produkt af, at vi overtænker tingene, og forsøger at efterligne andre. Handler du i de rigtige butikker, så er tøjet typisk noget der passer til tidens mode, og det eneste du behøver at bekymre dig om er, at vælge det du bedst kan lide. Din underbevidsthed har allerede en god idé om hvem du er, og kan genkende din personlighed i det tøj du kigger på. Kig på mulighederne, og lad din intuition styre hvad du lægger i kurven.